Bio Rollo-historik  

Redan år 1904  började filmvisningarna i Krokstrands Folkets hus,  Bohusläns äldsta folkets hus.
Film visades  fram till 1960-talet. Sista projektorn kom att demonteras i samband med en ombyggnad några år senare.

I den inflyttning som skedde runt 1980- 85 fanns det ett antal filmintresserade personer som  gick med i Strömstad Filmstudio. Man hyrde Parkbion i Strömstad och kunde visa film i studioform. Två personer utbildade sig till maskinister och kunde köra filmerna utan personalkostnader. Efter att det kommunala föreningsbidraget till verksamheten upphörde lades filmstudion ner 1992.
Vid nedläggningen av Kungshamns Bio år 1997 blev en salong till salu. Dvs projekto, duk, ljud och spolbord. På initiativ av en lokal företagare i Krokstrand startades en insamling och utrustningen inköptes.

Tim Knoph i Skee (Videvox) engagerades och installationen påbörjades. Svårigheterna var större än vi hade trott. När projektor och spolbord var på plats stoppade arbetena eftersom det fattades trissor till filmtransporten. Detta ordnades till millennieskiftet och arbetena fortskred. År 2001 var allting på plats och det gick att provköra anläggningen.

Nytt bakslag: lampan var för svag.  Lamphuset som följde med projektorn var inte original och det gick inte att sätta in en kraftigare kolv. Tim trodde att det i Göteborg fanns ett lamphus till salu men det satt hårt åt. Bosse Jonsson på Vikingfilm kunde däremot tipsa oss om att en Lasse på Europafilm kunde hjälpa oss. Han hade inget lamphus (det hade han givit bort till Tage) men en ny 1600Watts-kolv kunde han fixa till ett bra pris, vilken inköptes. Efter lite ringande kunde Tage berätta att han hade ett hus som SF använt till utomhusfilm. Det var lite rostigt men borde kunna göras i ordning. Nu är det hösten 2004. Justerskruvarna var verkligen rostiga men de släppte en efter en, utom den för fokuseringen. Vid arbete mrd den gick reflektorspegeln sönder.Tim berättade då att på hans arbetsplats sparade man allt som gick att använda. Besöket på Videvox gav vid handen att en ny spegel skulle kosta omkring 12 000 kr .Stor förstämning, men, sade man, ”vi har ju lite prylar i källarn”  Den här är lite mindre men bör passa, 1000 kr kostade den. Lamphuset monterades och det verkade fungera. Nu hade vi en biograf. Den fick namnet ”ROLLO" efter den siste Portugisiske stenhuggaren i byn. Han bodde i vaktmästarlägenheten på Folkets Hus fram till åren före sin död. Hans namn var Alves de sa Rollo.

I juli 2005 kunde vi äntligen ha nypremiär. Vi visade Armbryterskan ifrån Ensamheten. Visserligen satt man illa, ljudet var dåligt, duken skrynklig och bilden lite skev,  men alla var glada över att det blev film

Det tog inte många visningar förrän nästa bakslag kom. För att minska miljöpåverkan hade bolagen slutat att använda kvicksilverbaserad färg i ljudspåret. Den nya färgen krävde ett annat ljus i tontillsatsen. Och så kom det en film med grönt ljudspår. Det var bara att ställa in föreställningen. Ny tontillsats införskaffades och visningarna kunde fortsätta. Duken hade tills dess varit uppspänd på en träram, men vid en brandinspektion i samband med Krokstrandsfestivalen 2006 blev det nobben. Duken måste rullas upp och blev det omöjligt att ställa skärpan på grund av den skrynkliga duken.Ytterligare samtal med brandfolket gjorde att vi kunde använda en uppfällbar aluminiumram.
SFI bidrog med hälften av kostnaden och nu blev duken jämn och fin.

Det gick inte längre att skylla den dåliga skärpan på duken, nytt besök på Videvox. Den här kan ni inte använda sa man om optiken, besök i källaren, pröva den här den kostar bara 500:- Skärpan blev bättre men inte riktigt bra.

Ett ständigt problem var stolarna. De gamla trästolarna var obekväma. Ifrån ett nedlagt fik i Gravarne köpte vi 40 st skålade och stapelbara plaststolar med kuddar. Det blev betydligt bekvämare.

På våren 2009 lånades en 1.3k digitalprojektor och vi hade en demonstration för UKF, utskottet för kultur och fritid i Strömstad och för folket i byn.  Alla var mycket imponerade. Samma projektor kommer att hyras in i december då filmen Bananas skall visas. Dokumentärfilm finns nästan enbart i digital form.

Under sommaren 2009 löstes ytterligare ett problem. En bärande balk skymde en del av bilden, viket gjorde att stolarna måste ställas så att en öppning bildades i mitten. Ganska trist.  Problemet sågs olösligt, balken, en H-balk av ansenliga dimensioner gick inte att ändra på.
Men en koll av projektorns bildmasker visade att vi visat en alldeles för stor bild. Återigen vidtalades Videvox som försåg oss med rätt masker. Så efter en viss förflyttning av projektorn gick det att fylla hela raderna.

Normalt använde vi scenhögtalarna men i vissa filmer är ljudet särskilt viktigt. Då har vi lånat högtalare från en lokal musiker. Ett Dolby C50-system med 5.1 surroundljud installerades Nya högtalare och förstärkare är införskaffades. Provlyssning visades att det blev hög klass på ljudet. Dessutom inköptes ny cinemascope-optik för bättre skärpa.

Nov 09. Skall filmen Bananas visas. Således lånades videoprojektorn igen, men för sista gången sade Tim, den skall säljas. Det är mycket ovanligt att projektorer av den här klassen finns på begagnatmarknaden så det här tillfället gick inte att försitta. Genom bidrag från kommun och lån från företagare i byn blev finansieringen säkrad. Nu kunde vi starta en ny karriär: Liveopera från Mets.  Plus en massa annat. Teater, idrottsevenemang, lanspel, konserter, kortfilm osv.
Första operan blev. Carmen.

Efter fem år hade följande 43 filmer visats

2005
Armbryterskan från Ensamheten, (Premiär) Sideways, Livet är ett mirakel , Monsiur Ibrahim och Koranens blommor.

2006
Trion från Belville. En smak av livet. Ninas resa. De gröna slaktarna.
Ray. Eternal sunshine of the spotless mind. Moolaadé-fristaden (ungdomsfest med valinformation). The constant gardener.

2007
Det levande slottet..  Undergången-Hitler och tredje rikets fall.  Last king of Scotland.

2008
Svarta Nejlikan  Darjeeling unlimited  La vie en Rose.  Babel,  Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford.

2009
Burn after reading  Knattebio för dagisbarn   Kautokeinoupproret  Låt den rätta komma in. Maria Larssons eviga ögonblick

Våren 2009 ansågs anläggningen fungera så bra att en satsning på sommarfilm gjordes.
Tisdag och torsdag vuxenfilm, plus 4 söndagar barn/familjefilm.
Trots en del problem blev försöket lyckat. 17 filmer 25 visningar 400 besökare.

Sommarfestival:
Män som hatar kvinnor. Shine a light. Vi hade i alla fall tur med vädret - igen! Benjamin Buttons otroliga liv, Arn – Riket vid vägens slut. Sommarminnen. Slumdog Millionaire. Nausicaä från vindarnas dal. Gran Torino. Mamma Mia. De ofrivilliga. Rallybrudar. Harry Potter. I´m not there. Mammut Shine a light. Max Manus (all time high) och Ice Age 3.
Totalt belv det 60 filmer innan leverasnserna av 35-mm rullfilm upphörde. Vi hade då haft närmare 1000 besökare.
 
Nu gick man i Sverige över till det digitala formatet  DCP. Visserligen hade vi en riktig digitalprojektor med HD-upplösning men det fattades ändå några pixlar för att den skulle bli godkand. Dessutom krävdes det ytterligare utrustning såsom fiberanslutning, server, biljettsystem o.s.sv. Vi talar om 2- till 300 tusen. Omöjligt. Eftersom vi nu hade en digitalprojektor fick det bli opera i stället.

Runt 2009-10 Slutade man som sagt att leverera film på rulle och ingen trodde att vi skulle kunna visa kommersiell film igen.
Men efter några år fick vi av en händelse veta att Folkets Bio släpte alla sin filmer på DVD eller Bluray. Härligt, kanske fler bolag gör så. En rundringning visade att det fanns gott om bra filmer som var tillgängliga. Ok, vi försöker.

Hösten 2015 startade Bio Rollo med en premiär: Papuza, filmen om den oskrivna romska poesin. Sedan följde:Marshland, Mandarinodlaren, Jordens Salt, AMY och barnfilmerna Kickis expressbud och Den Stora Nötkuppen. Det hade fungerat bra och vi hade hygglig ekonomi.

Våren 2016 gick vi ut med stora förhoppningar som dessvärre ej infriades. Det verkar vara omöjligt att hitta en tid för filmvisning som passar tilltäckligt många för att få kosnadstäckning. Emellertid visdaes:Fem trappor upp, Tjuvheder, Under körsbärsträden, Flocken, Det helt nya testamentet, Det vita folket, Jag är Ingrid och Dheepan. Tyvärr gick det inte ihop så efter 15 filmet fick det bli paus.
Tillsammans med Kultur i Strömstad visade vi filmen Todrdenskiold på årsdagen av slaget i Dynekilen och Astrid Askberg visade sin film Greta.

Hösten 2017 Provade vi en premiär igen Churchill. Gick inte så bra eftersom Park i Strömstad visade den samtidigt.
Ett lyckokast var däremot visningen av The Square. (All time high) Filmdramaturgen David Wingate ledde efter föreställningen ett samtal om filmen. Det blev en lyckad kväll.